< Tilbage

Nathalie: En hest fødes ikke som Grand Prix-hest 23-10-2011 - 17:44

Ros, tålmodighed og konsekvens er ifølge landsholdsrytter Nathalie zu Sayn-Wittgenstein de tre vigtigste ingredienser i arbejdet med at uddanne heste op til Grand Prix-niveau. 

Af Maria Evald

- En hest fødes ikke som Grand Prix-hest – man former den til Grand Prix-hest.

Sådan sagde Nathalie under sin 'clinic' i Odense søndag den 23. oktober 2011. Og Nathalie zu Sayn-Wittgenstein ved hvad hun snakker om. Hun har trænet adskillige heste fra bunden og op til Grand Prix-niveau.

Hoppen Fabienne e. Future Cup og Rubinstein er et levende eksempel på en hest på vej frem. Under World Cup-stævnet i Odense gav landsholdsrytteren et indblik i sin ridefilosofi. På ryggen af ni-års hoppen Fabienne viste hun i praksis, hvordan hun træner med selvbæring og balance som to gennemgående principper.  

Varm hest

Selvom Fabienne under sin rytters anvisninger gik smidigt, lydigt og veltilpas rundt i den store Odense-arena, understregede Nathalie, at hesten skam ikke har været nem at uddanne.

Fabienne har fuldblod på mor-siden og bliver nemt hidsig.

- Hun er en dame, der meget gerne vil fremad, og oven i det har hun den indstilling, at alt nyt, det kan og vil jeg ikke. Derfor har hendes uddannelse krævet meget stor tålmodighed, forklarede Nathalie og demonstrede i praksis, hvordan hun foretrækker at have sine heste lette på tøjlen.  

- Jeg vil ikke ride med 500 kilo i hånden, og det er derfor meget vigtigt for mig, at hesten bærer sig selv og finder sin egen balance. Trækker man blot tøjlen tilbage for at få kontakten, så bliver hestene snævre i nakken. Jo mere samling, desto lettere i hånden skal hesten være. Den skal lægge vægten på bagbenene, så energien kommer bagfra og frem over ryggen og op i manken – så hesten kommer op ad jorden. 

Skidt er en vigtig gangart

- Jeg prøver at blive i balance og give så let hjælp som muligt. Og efter hun har lavet nogle øvelser som kræver hendes opmærksomhed og koncentration, skal hun lære at skridte afslappet. Jeg øver aldrig samlet skridt, men skridter på lang tøjle med let forbindelse til biddet, hvor de lærer at skridte fremad. Den gangart man hurtigst kan ødelægge, er netop skridten.

Nathalie og Fabienne skal i øvrigt demonstrere deres træningsmetoder for dressurdommere, trænere og ryttere ved Global Dressage Forum søndag den 30. oktober 2011 i Holland.

(Kilde: Ridehesten.com og worldcup-odense.dk)

< Tilbage