< Tilbage

Verdensklasse clinic ved JBK Horseshows16-10-2014 - 09:20

Publikum fik to verdensklasseheste at se ved onsdagens clinic i Odense. Til trods for, at Hønnerups Driver og Valegro er to helt forskellige heste, kan ingen være i tvivl om deres indlysende kvaliteter

Budskabet var klart fra den britiske dressurrytter og træner Carl Hester onsdag aften i Arena Fyn: “Back to basics”.
“Det her er ikke raketvidenskab – det er god gammeldags biomekanik”, understregede Hester, da han og Charlotte Dujardin gav deres bud på, hvordan man træner en tophest. "Lav et system, der hvirker. Gør det sort-hvidt, så hesten forstår, hvad den skal. Det vigtigste er at holde hesten villig, glad og sund, sådan så din hest altid er i mental balance”, fortsatte han.

A true strech

En af de metoder, teamet bruger til at holde Valegro sund og gående, er det Hester kalder “A true strech”. Altså at hesten strækker sig ærligt frem og ned, når man fører hånden frem. Den skal ikke krølle ned mellem forbenene eller stikke næsen i vejret. Den skal længe sig.
“Lige præcis det at strække sig, har været en udfordring for Valegro, så det har vi arbejdet rigtigt meget med. Udbyttet har været at vi har en afspændt hest, der faktisk har forbedret sin skridt betragteligt”, fortæller Hester.
“Det handler om at strække og samle og om at bøje og ride ligeud. På ethvert tidspunkt skal du kunne ride letridning og så skal hesten strække sig. Sådan får du din hest til at holde. Du må ALDRIG negligere basisarbejdet lige meget hvilket niveau, du rider på”.

Rid ikke benene af hesten

Man kunne måske tro, at Valegro blev redet på banen 7 dage i ugen, for at holde ham på toppen. Men det er slet ikke tilfældet. Han bliver trænet på banen 4 gange om ugen. Onsdag og lørdag bliver han redet i terrænet af den 77-årige Trish Gardiner, som tidligere har redet på det britiske landshold og blandt andet var med til OL i Seoul i ’88. Så rider de rundt på vejene og i bakkerne og stopper, så han kan få en tot græs eller han snupper bladene på buskene, når de rider forbi, så han kommer hjem fra tur med græs og grene hængene ud af munden. Og så er han i vandløbebånd et par gange om ugen.
“Han kan jo godt sine ting, så vi skal bare sørge for at han er fit og glad. Og det gælder alle heste. Du skal variere din træning og ikke ride de samme øvelser hver dag. Det handler om at mærke efter. Det kan selvfølgelig være svært, når man kun har en hest at ride til dagligt. Så vil man jo gerne ha’, at turen skal være god hver dag. Men hvis hesten laver fejl, så lad være med at straffe den. Ret fejlen og gør det om – igen og igen til det fungerer”.

Kig dig selv i spejlet

Det er selvfølgelig vigtigt, at holde en topatlet som Valegro fit. Men en af Carl Hesters hovedpointer er, at det ikke kun er hesten, vi skal holde fit. Det er også vigtigt, at vi selv er fit. Og det er især vigtigt, at vi har gode mavemuskler, der kan holde vores core:
“Det skal ikke bare sidde der og sparke med benene og trække med hænderne. Hvis du rider hesten for kort, fordi du ikke kan sidde ned, så ender du med alt for meget i hænderne, ene og alene fordi du sidder for dårligt på hesten. Så se indad. Kig dig selv i spejlet”, sagde Hester ud til publikum. Om han har inspireret til flere mavebøjninger hjemme i stuerne, er ikke til at sige, men der blev nikket bifaldende fra mange af de næsten 3000, der var mødt op for at høre stjernetræneren øse af sin viden.

 

Kilde: Riders Insight

< Tilbage