< Tilbage

Så skete det igen!24-08-2019 - 11:04

Jytte Lemkow kommenterer på Charlotte Dujardins diskvalifikation til EM i Rotterdam.

Af Jytte Lemkow

 

En af toprytterne ved World Equestrian Games 2010 i Kentucky, USA, hollandske Adelinde Cornelissen, blev med Parzival diskvalificeret på grund af blod i hestens mund. Enhver hest kan komme til at bide sig i tungen, det er sort uheld, men blod, hvad end det er lidt eller meget, er på FEI’s fyliste og resulterer i diskvalifikation og udelukkelse fra resten af stævnet.

 

Anders Dahl blev i år i Aachen diskvalificeret i Grand Prix Special på grund af blod efter et sporestik. Det var naturligvis ærgerligt for ham og for teamet omkring Anders, men han var ikke kvalificeret til küren alligevel, og det udløste heller ikke de store reaktioner. Men når en af verdens allermest populære og dygtigste ryttere, britiske Charlotte Dujardin, som det var tilfældet efter holdkonkurrencens Grand Prix, i det bid- og tilstandstjek, som finder sted, bliver diskvalificeret for blod på hestens venstre flanke, så udløser det et veritabelt drama. Ikke kun resultatmæssigt. Det britiske hold dumpede ned fra en sikker sølvmedaljeplads til en fjerdeplads, og Charlotte Dujardin ikke kun mister sin andenplads efter Isabell Werth, men bliver diskvalificeret for resten af stævnet.

 

Det er lige noget for dem, der sætter lighedstegn ved et sporestik og manglende hestevelfærd på de sociale medier, og som ikke erkender eller ved, at det er et hændeligt uheld, som kan ske for enhver, der rider med sporer. Charlotte Dujardin var naturligvis utrøstelig. Hendes ridning har altid været præget af fairness, og hendes tidligere hest Valegro udstrålede i sin tid i den grad glæde og tilfredshed ved at arbejde. Det samme gælder hendes nye partner Mount St. John Freestyle, der arbejder med stor energi, har en fantastisk fri trav (som Valegro), har en fantastisk passage, super changementserier – ja, man kunne blive ved.  

 

Efter WEG i Tryon sidste år, hvor Mount St. John Freestyle debuterede på den internationale scene og med sine kun ni år blev nr. tre til Bella Rose og amerikanske Verdades, viste den også imponerende piaffer, men de var stadig for fremadgående. At have forsøgt at få hoppen til at piaffere bedre på stedet, så i Rotterdam ud til på nuværende tidspunkt at have resulteret i lidt manglende takt og sikkerhed.  

Rytternes karrierer på topniveau afhænger af hestenes velvære og sundhed, de fleste af dem på topplan elsker deres heste, og Charlotte Dujardin er ingen undtagelse – tværtimod.

 

Ingen vil på noget tidspunkt med rette kunne beskylde Charlotte Dujardin for dårlig behandling af sine heste. Englænderne har generelt mere horsmanship end noget andet folkefærd, og hun er ingen undtagelse. Det er bare så synd for hende, at det hændelige uheld skulle ske i Rotterdam, og så i den allerførste konkurrence. Men det er så sandelig også synd for sporten og for publikum. Man prøver med alle midler at gøre dressursporten mere alment populær, og så snydes det publikum, der allerede er på tribunerne på grund af dette utilsigtede uheld for at se det par, som siden Tryon 2018 ikke har startet internationalt, og som de fleste aldrig har set, og med sikkerhed gerne ville have set i alle tre konkurrencer. 

 

De skal nok vende tilbage med fornyet styrke, og de skal nok blive en af de store udfordringer for Isabell Werth, som Charlotte Dujardin har været det før. 

 

Når talen nu er om hestevelfærd eller mangel på samme – med fare for en reel shitstorm, så berøres mit hestehjerte væsentlig mere af et ridt som fx hollandske Hans Peter Minderhouds med Glock’s Dream Boy N.O.P leverede i Grand Prix'en end et ved et uheld fremkommet sporestik. Den smukke sorte 11-årige hingst virkede i den grad presset langt ud over, hvad den synes om. Den virkede spændt og frustreret med en næsten konstant voldsomt piskende hale. Det var så langt fra det, der er dressursportens ideal: A happy athlete! Og har man bare lidt forstand på heste og deres adfærd, så er det ikke et billede, der fremmer sympatien for en sportsgren, der har rødder så langt tilbage som antikken.

 

Charlotte Dujardin kommenterede selv på diskvalifikationen med følgende udtalelse på hendes egen Facebook-side:

 

 

Grundet sygdom har Jytte Lemkow været forhindret i at rejse til Rotterdam som først planlagt. Klummen her er derfor skrevet på baggrund af, hvad FEI.TV har vist.

< Tilbage