< Tilbage

Lis Hartels Mindepris uddeles ved World Cup Vilhelmsborg 202013-10-2020 - 11:15

Det er 12. år i træk, at prisen uddeles til en person, der har gjort et ekstraordinært stykke arbejde for dressur i Danmark.

​​Af Louise Wium Gotthardt

 

Lis Hartel, dressurrytteren, der blandt andet huskes for at have vundet to individuelle sølvmedaljer ved OL i 1952 i Helsinki og ved OL 1956 i Stockholm, lægger navn til den pris, Dressurens Venner siden 2008 i samarbejde med familien Hartel-Siesbye har uddelt til en person, der udvælges for at have gjort en ekstraordinær indsats for dansk dressursport.

 

Senest prisen blev uddelt, var ved DM i 2019, hvor landsholdsrytter og i 2020-danmarksmester i dressur Cathrine Dufour modtog prisen for at være “en god og ærlig ambassadør for dressur”.

 

Hvem, der modtager prisen i 2020, afsløres under World Cup’en i denne uge på Vilhelmsborg, og forud for overrækkelsen har vi spurgt tre tidligere vinderen af Lis Hartels Mindepris, hvad det har betydet for dem at være en del af et selskab, hvis indsats enten på eller udenfor ridebanerne har imponeret Dressurens Venner.

 

I 2016 overrakte Dressurens Venners formand, Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, Lis Hartels Mindepris til berider Bjarne Nielsen blandt andet for sit engagement i Dansk Varmblods avlsledelse og sit tidligere virke som landstræner for ponyryttere, juniorer og Young Riders. Bjarne Nielsen er i øvrigt også en velkendt stemme for dressuren, da han adskillige gange har kommenteret dressur til OL og andre store mesterskaber på TV. Bjarne Nielsen er da også meget stolt af at være modtager af prisen.

 

“Jeg er voldsomt beæret over at have modtaget prisen, og jeg havde faktisk slet ikke forestillet mig, at jeg kunne være i betragtning til den. Jeg prøver jo bare at passe mit arbejde og gøre det ordentligt med de faglige kompetencer, jeg nu har at byde ind med. Jeg synes, det er en enorm hæder at få fra Dressurens Venner, der repræsenterer “Hestedanmark”, og jeg glæder mig over det fine foto af Prinsesse Benedikte, Nicole Hartel-Siesbye og jeg, som står fremme i min stue,” siger Bjarne Nielsen.

 

Han er samtidig stolt af sammen med andre prominente navne at være udvalgt som en, der har gjort en ekstraordinær indsats for dansk dressur.

 

“Jeg er meget beæret over at være en del af et selskab, der også inkluderer for eksempel Kjeld Kirk og Jytte Lemkow, som jo gennem mange år har været markante profiler i dressursporten på hver deres måde. Jeg er jo bare en ganske almindelig bondeknold fra Nordjylland, som ad lidt tilfældige veje blev berider, fordi jeg synes, heste var mere spændende en traktorer,” siger Bjarne Nielsen, modtager af Lis Hartels Mindepris 2016.

 

Året efter gik prisen til journalist og redaktør på Ridehesten, Britt Carlsen. Begrundelsen for valget af Britt Carlsen som modtager af prisen var blandt andet hendes “utrættelige arbejde med at viderebringe ridesportens historier og budskaber”, som Prinsesse Benedikte formulerede det, da hun overrakte prisen sammen med Pernille og Nicole Hartel-Siesbye i 2017.

 

“For mig var det en meget stor ære at modtage prisen. Og jeg tænker ofte tilbage på den dejlig solskinsdag på Broholm, hvor Prinsesse Benedikte begrundede valget og overrakte mig prisen i selskab med Nicole og Pernille Hartel-Siesbye. Det er dejligt at opleve,at andre sætter pris på det arbejde, jeg har udført de sidste 25 år i mit job som skribent og senere redaktør på Ridehesten,” siger Britt Carlsen i dag. 

 

“Jeg føler mig særlig beæret over at træde ind i det fornemme selskab af personer, der har modtaget prisen. Det er personer, jeg ser op til og beundrer for deres engagement i sporten – personer, som det ville være helt utænkeligt ikke at have i vores dejlige sport,” lyder det fra redaktør Britt Carlsen.

 

I 2018 gik Lis Hartels Mindepris til berider Hasse Hoffmann, der ligesom Bjarne Nielsen og Birtt Carlsen modtog prisen med stor stolthed. 

 

“Jeg har kendt Lis Hartel, som jo var en stjerne indenfor dressur i min ungdom, som den første kvinde, der kom på podiet til OL nogensinde, da hun vandt sølv i 1952 – i øvrigt i civil. Derfor har det betydet meget for mig at blive tildelt hendes mindelegat, da jeg både er blevet undervist af Lis i Kolding som ung berider, og senere har redet heste for hende, og for Per og Pernille Hartel-Siesbye. Jeg har modtaget andre priser, der også har betydet meget for mig at få, men at modtage Lis Hartels Mindepris og være med til at holde historien om Lis Hartel i live, er jeg særligt stolt af,” siger Hasse Hoffmann.

 

Valget af Hasse Hoffmann som modtager af mindeprisen begrundede Dressurens Venner blandt andet med, at Hasse Hoffmanns “faglighed er dynamisk og inspirerende, og har gennem årene hjulpet mange ryttere til succes på konkurrencebanerne. Alle vil med glæde huske de inciterende clinics og hans belærende og engagerede bøger.” 

 

I 2018 var det som vanligt Prinsesse Benedikte, der overrakte prisen sammen med Nicole Hartel-Siesbye, og netop Prinsessens engagement i sporten fremhæver Hasse Hoffmann også som et stort privilegium.

 

“Dressurens Venner og dressuren i Danmark er jo så privilegeret, at Prinsesse Benedikte lægger meget tid og mange kræfter i sporten og er ærligt interesseret i vores sport. Det kaster ekstra lys over dressursporten, hver gang Prinsessen er til stede. Og billedet af, at jeg får overrakt prisen af Prinsessen i 2018, som jeg har stående fremme i stuen, er jeg ekstra stolt af,” siger Hasse Hoffmann.

 

Lis Hartels Mindepris består udover æren af en vandrepokal og et legat på 25.000 kroner. Lis Hartels Mindepris uddeles søndag d. 18. oktober under World Cup Vilhelmsborg 2020.

 

Læs om alle prismodtagerne og begrundelserne herfor under fanen Mindeprisen.

< Tilbage