< Tilbage

SAAB TOP 10: Super præstationer af Cathrine og Carina30-11-2021 - 17:53

De kan noget særligt i Stockholm, arrangørerne af Sweden International Horse Show. 

Tekst og fotos: Jytte Lemkow

 

På den svenske dressurrytter Patrik Kittels initiativ i samarbejde med SAAB-koncernen kreerede man i 2017 SAAB TOP 10, der, som navnet angiver, skulle være en konkurrence for verdens ti bedste dressurryttere. En hidtil uhørt høj dosering på 2.000.000,00 SEK i Kür skulle være med til at lokke rytterne den lange vej til det kolde nord den første adventsweekend.  

 

At være 2 blandt 10 særligt inviterede er en præstation alene. Og det var, hvad Cathrine Dufour og Carina Cassøe Krüth var. Og de repræsenterede Danmark på flotteste vis.

 

Cathrine Dufour vandt med Atterupgaards Cassidy sidst SAAB TOP 10, som blev afholdt i 2019. I et forsøg på at forsvare sin titel havde hun i år taget Bohemian med. At hun såvel i den indledende Grand Prix som i den prestigefyldte Kür var den, der kom vinderen nærmest, vidner om Cathrines eminente evner som rytter. 

 

Carina Cassøe Krüth med Heiline’s Danciera, som var med for første gang, besatte en lige så flot og imponerende tredjeplads i Kür efter at være blevet nr. seks i den indledende Grand Prix. Hun var nok den rytter, der havde den sværeste Kür, og som lykkedes helt fejlfrit, men mere om det i forbindelse med billederne.

 

To danskere på podiet var både glædeligt og imponerende og lover godt for det kommende VM i august 2022. 

 

For de fleste af hesten gjaldt det, at de i Grand Prix’en den første dag, var lidt skræmte og spændte pg af de uvante omgivelser . Selv de bedste lavede reelle fejl. I Grand Prix Kür var hestene allerede scenevante og tydeligt mere afslappede og kunne udnytte deres potentiale optimalt. At næsten alle rytterne havde valgt en sværhedsgrad på 10 i deres Kür, som er maksimum, vidner om det høje niveau, der var i Grand Prix Kür-klassen 

 

Men hvem var det, de andre ryttere ikke kunne slå?

 

Nr. 1 på FEI’s verdensrangliste, tysk mester 2021, dobbelt olympisk guldvinder, tredobbelt guldvinder ved EM og nu både vinder af Grand Prix og Grand Prix Kür i SAAB TOP 10. Det er, hvad resten af verdens dressurryttere er oppe imod. Men det var især denne suverænitet, de ni øvrige deltagere, som var inviteret efter deres placering på FEI’s verdensrangliste i Stockholm, skulle kæmpe imod. 

 

Hvad er det, hun kan, Jessica von Bredow-Werndl fra Tyskland på den store trakehnerhoppe Dalera BB, som er lidt vommet og med en lidt klein bagpart? Hvad er det, der gør dem så suveræne?

 

I den store Friends Arena, det overdækkede fodboldstadion uden for Stockholm, hvor Sweden International Horse Show bliver afholdt, må man som fotograf stå helt tæt ved ”ringside” på alle tre sider, der er frie. Man er altså undtagelsesvis på niveau med og næsten lige så tæt på rytteren som dommerne. 

 

Og der slog det mig, hvad Jessica og Dalera kan bedre end konkurrenterne.  Det er selvfølgelig en hest, som er meget øvelsesstærk – også i de øvelser, der giver mange point. Og dens meritter er heller ikke nogen ulempe i en subjektivt bedømt sportsgren.  Men det, som den kan sammenlignet med de fleste andre, er, at den virkelig kan tage last på antrukne bagben, så den arbejder ”op ad bakke” og så forparten aflastes, og dens holdning bliver utvungen, som reglementet for øvrigt foreskriver. Mange heste rides i dag for snævert og nogle samtidigt også for rejst. Der er også en tendens til, at mange i øvrigt stortgående heste arbejder lidt svajrygget og nok med stort afskub, men uden tilstrækkelig samling og dermed bæring bagfra. Og selvfølgelig kender Jessica og Dalera hinanden ud og ind efter mange års samarbejde, så de fremstår som en symbiose, som det er ekstremt behageligt at se på. 

 

Læs præsentationen af de 10 ryttere ved at klikke her.

 

 

 

< Tilbage