< Tilbage

Den nye verdensmester i Grand Prix Special var på alles læber10-08-2022 - 18:32

Der blev i Grand Prix Special mandag aften sat nye standarder for, hvorledes en dressurhest på det niveau kan bevæge sig. 

Tekst og foto: Jytte Lemkow

 

Hvornår har man før set en hest, som i så høj grad har en så rummelig og så spændstig trav og galop, og som har bevaret den op til Grand Prix-niveau? Og foruden at være store og rummelige har begge gangarter desuden en kolossal opadgående tendens, og så stod denne 11-årige sortbrune hingst og beskeler efter Lord Leatherdale x Negro, ikke at forglemme, meget flot fortil.

 

Men alle disse superlativer om hingstens måde at bevæge sig på omfatter fx også sidetraversader, changementer og passage. Både i changementserien for hvert andet galopspring og i den frie galop stod der fx et 10-tal hos seks af de syv dommere, og i det hele taget blev der giver rigtig mange 9-, 9,5- og 10-taller – og det var bare så velfortjent.

 

Glamourdale ejes af hollandske Van Olst Horses, bag hvem der gemmer sig danskfødte Anne van Olst og hendes hollandske mand Gertjan, og de skal have en stor del af æren for al virakken omkring Glamourdale og Charlotte Fry. Det er næsten en gåde, hvordan denne lille spinkle engelske pige, som rider for Van Olst Horses, kan administrere en så kraftfuld hingst – og kraftfulde hingste i det hele taget? Man ser ingen særlig tydelige hjælpere og det ser nærmest ud, som om hingsten gør det hele af sig selv. Det er ridning på meget højt niveau. 

 

Men inden Charlotte Fry og Glamourdale kom på banen, havde den højest placerede rytter fra Grand Prix’en, danske Cathrine Laudrup-Dufour og kun 10-årige Vamos Amigos igen leveret en meget smuk præstation med utrolig flotte overgange, som der er mange og svære af i Grand Prix Special-programmet. Cathrine og Vamos Amigos var de første, der ramte de 80% og endda over med 81,322%. Det blev kun overgået af Glamourdales 82,508%. Men desværre indløb der en meget dyr fejl i changementerne for hvert andet spring – og så red Cathrine ikke med den samme risiko og samme tempo, som Charlotte Fry senere lagde for dagen – sikkert presset af Cathrines flotte resultat.

 

Bronzemedaljen tilfaldt igen en smuk og pragtfuld hollandsk hingst, kun 10-årige Hermes efter Easy Game x Flemmingh, og en lige så smuk rytterske Dinja van Liere, hvis man eller havde kunne se hendes yndige ansigt under den skæmmende sikkerhedshjelm, som jo gør alle rytterne anonyme. Også de præsterede et fejlfrit ridt med stor styrke i piaffe-passage og overgange, som blev honoreret med 79,407%.

 

Guld, sølv og bronze tilfaldt altså udelukkende ungdommen både blandt hestene og blandt rytterne. Dinja er alderspræsident med sine 32 år, Cathrine er 30 og guldmedaljevinderen Charlotte er kun 26 år. Tænk, og det gælder dem alle, også hestene, at være nået så langt i deres karriere i så ung en alder. 

 

Daniel Bachmann og Marshall-Bell blev med 76,520% nr. otte, og Carina Cassøe-Krüth og Heiline’s Danciere opnåede 75,426% og en 11. plads. Det vil sige, at tre danske ryttere har kvalificeret sig til Grand Prix Kür for de 15 bedste, som rides onsdag aften. Nanna Merrald Rasmussen med dejlige Blue Hors Zack fik desværre en fejlridning, som sendte dem ned på en 22. plads. Det havde ellers været dejligt at se denne 18-årige hingst i et Kürprogram.

< Tilbage