Titelfoto: Ludwiga von Korff
Tekst og øvrige fotos: Jytte Lemkow
SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.
Enhver der har været i Aachen, verdens største og mest prestigefyldte ridestævne, ved også, hvad det betyder at vinde en klasse der. Men at vinde fem, samtlige klasser der startes i, som Cathrine Dufour (det hed hun i programmet der) som mange vil vide gjorde, det er helt vildt. Der har ingen vist præsteret før.
Det er så stort for dansk dressursport, men det rækker langt videre end det. Netop fordi Cathrine er repræsentant for den korrekte dressur, for den veltilpasse hest, og for den smukke opstilling med de diskrete hjælpere er hun ikke kun et forbillede for de unge, men også et bevis som kan afkræfte den kritik, som vinder mere og mere indpas, at dressur er dyremishandling. Det kan også gøres på hestens præmisser, og det kan gøres så man som tilskuer får en smuk og en rigtig ”feel good”-oplevelse.
Ikke kun for Cathrine selv blev hendes enorme succes i Aachen en bekræftelse af, at det arbejde hun lægger i sine heste, simpelthen er det rigtige. Det blev også en cadeau til hendes to trænere Nathalie zu Sayn-Wittgenstein og Kyra Kyrklund, som tæt følger træningen af hendes heste, og hvis værdi Cathrine ofte på hendes sædvanlige beskedne facon, giver udtryk for.
Cathrine havde selv valgt at ride den unge kun 10 årige Vamos Amigos i de sværeste 5*CDIO-klasser, og at skåne den rutinerede Bohemian, som blev startet i de to 4*CDI-klasser Grand Prix, og Grand Prix Kür, som den jo begge vandt. På papiret lignede det noget af en satsning, men Cathrine ved, hvad hun gør. I samtlige tre klasser lavede Vamos nærmest ikke en fejl. Tænk hvad det vil sige. Den brillerede i alle de svære øvelser. Kun skal man helst se piaffen fra siden, for forfra balancere den noget. I de to indledende klasser blev der forståeligt nok redet lidt forsigtigt, men i den afsluttende Kür – Grosse Preis von Aachen, som det tidligere hed, var forsigtigheden lagt på hylden. Selvom Cathrine først aftenen inden havde modtaget sin korrigerede musik, fulgte hun den så flot, så man næsten fik gåsehud. Hun vandt samtlige klasser med afstand, også Küren hvor de opnåede 88,375 %, medens nr. to, tyske Frederic Wanders med Duke of Britain fulgte i behørig afstand med 83,880%.
Det er helt utrolig så nervestærk, Cathrine er. Tænk hvor hun i Aachen efter sin første sejr var sat under pres. Selv siger hun, at jo hårdere konkurrence, og jo større pres, jo bedre rider hun! Lover det ikke godt for VM i Herning?
Men i al virakken omkring Cathrine skal de andre tre 5* danske deltager ikke glemmes. Daniel Bachmann Andersen har jo solgt Marshall-Bell til en østrigsk ungrytter, men har fået lov til at ride den til og med VM i Herning. Det skulle i Aachen vise sig at være af stor betydning for holdet. Individuelt opnåede Daniel i den 5* Grand Prix Kür en fornem tredjeplads med 82,985%. Så godt som den gik der, har jeg aldrig set den gå: afslappet, ingen overspændte bagben, velplaceret fortil, og med ro og harmoni også i alle de svære øvelser.
Carina Cassøe Krüth og Heiline’s Danciera gik ikke helt op til tidligere flotte præstationer. Hoppen virkede lidt stresset, og det kneb med kvaliteten i piafferne, ligesom der indløb nogle changementfejl. Ærgerligt, for den vækker stadig opsigt med sin elegance og sit smukke ydre. Men værre var det så heller ikke. Den placerede sig blandt de 15 bedste af oprindeligt 35 startende i de 5* CDIO-klasser, og i Küren til musik, hvor der var virkeligt højt niveau, opnåede de en flot niendeplads med 80,635%.
Hver nation må sende fire ryttere, og i den prestigefyldte holdkonkurrence, som består af den 5* Grand Prix og Grand Prix Special, rider alle, men kun de tre bedste resultater tæller. Nanna Skodborg Merrald havde taget Atterupgaards Orthilia med til Aachen trods dens velkendte mundproblem. Ærgerligt at hoppen har det problem, da den bl.a. er stærk i piaffe men især i passage. Med en 12. plads i Grand Prix og en 15. plads i Specialen blev Nanna den, der måtte lide den tort ikke at tælle med. Det forlyder nu, at det er Zack – 18 år gammel, som hun vil ride ved VM på.
Holdkampens Grand Prix Special blev mere dramatisk end ønsket. Alle fire danske ryttere havde redet, og det samlede resultat fra de tre bedste viste en pæn føring. Verdens meste vindende rytter og landsidol, tyske Isabell Werth red som den sidste i Grand Prix Special, hvor hun skulle prøve at vriste sejren fra danskerne. Imod slutningen af programmet blev hun imidlertid fløjtet af. Årsag blod i munden! Som speakeren sagde, vi kan alle komme til at bide os i læben. Det lød drastisk, men der var tale om lidt svagt lyserødt skum. Dermed var Isabell Werth ude af holdkonkurrencen og ude af morgendagens Grand Prix Kür. Med de point hun havde, da hendes ridt blev stoppet, havde hun næppe heller kunne ride point nok hjem til at redde en førsteplads til sit hold.
Men denne afslutning på en ellers meget flot klasse gav en lidt dårlig stemning. Synd for danskerne som rettelig havde fortjent den førsteplads, de fik. Det er første gang nogensinde, at Danmark i Aachen vinder holdkonkurrencen. Siden denne konkurrence blev indført i 1977, har den bortset fra tre gange, hvor Holland vandt i deres storhedstid med Anke van Grunsven og Edward Gal på Totilas, kun været vundet af Tyskland. Det er simpelthen en sensation at Danmark nu kommer på den berømte vindersøjle ved hovedstadionet i Aachen.
Foruden 5* rytterne var Andreas Helgstrand og Lone Bang Larsen også med i Aachen, da de både før og nu efter stævnet i Aachen anses for eventuelle reserver til det danske VM-hold i Herning.
Andreas startede den kun otteårige hingst Jovian og dens affjedring og smidighed i traven og galoppen er ”out of this world”. Men kun otte år og derfor ikke så mærkeligt, at piafferne endnu ikke er på plads. Man får helt ondt af den, når den ikke just diskret bliver opfordret til at piaffere med mere eller mindre held.
Alligevel blev det til en fjerdeplads i Grand Prix Special med 72,532%. I Grand Prixen, som Cathrine jo vandt på Bohemian, lykkedes piafferne bedre, og Andreas og Jovian opnåede 74,761%. Det rakte til en femteplads blandt mange flere deltagere end i Specialen. Det er sådan, at efter Grand Prixen, kan rytterne vælge om de vil ride Kür eller Special.
Lone blev med den store ædle Thranegaardens Rostov nr. 10 i Grand Prix med 71,696%, så der er stadig et stykke vej op til toppen. I Küren, som er deres speciale, blev Lone nr. fire med 76,025 % med bl.a. 22 fejlfrie changementer for hvert galopspring, som passede smukt til musikken.
Der er ingen tvivl om, at efter de danske rytteres flotte indsats i Aachen, er Danmark pludselig rykket op som storfavoritter til VM i Herning. Cathrine i allerhøjeste grad til den individuelle titel, hvilken hest hun end vælger, men også som hold er der nu skabt en respekt om danskerne, ikke mindst fra tysk side, som i årevis har været næsten urørlige, når det gjaldt de store titler.
SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.