Jytte Lemkow vurderer nationernes VM-chancer forud for Herning 2022.
Tekst og fotos: Jytte Lemkow
SE ALLE BILLEDER VED AT KLIKKE HER.
Stævnearrangører ynder at anse mange ”flag” (nationer) for en styrke – for et godt argument for salg af billetter. Kendere af dressursporten ved imidlertid godt, at mange nationer også betyder et lavere samlet niveau og større forskel på top og bund. Og ret beset er dressur på topplan jo især en europæisk og amerikansk disciplin.
Nogle lande udenfor Europa har heste og ryttere i træning her, men de mangler den tradition og den bredde, europæerne og amerikanerne har, og sidstnævnte er ofte europæere, der har slået sig ned i Amerika. I den sammenhæng må det heller ikke glemmes, at super avl af dressurheste i høj grad er et europæisk anliggende – og i dag; ingen super præstation uden en super talentfuld hest. De oversøiske heste og ryttere spiller ingen rolle, når der skal uddeles medaljer, men de sætter tingene lidt i relief. Hvis man kun ser de bedste europæiske ryttere og heste, kunne man let gå hen og tro, at dressur bare er legende let!
Men der er også lande i Europa, som ikke så ofte kommer på sejrsskamlerne og som alligevel bidrager med kolorit og et historisk tilbageblik. Her tænkes især på de iberiske heste: lusitanerne og andaluserne = Pura Raza Española (PRE), og dem vil der helt sikkert også være nogle af til VM i Herning. Nok kan de ikke hamle op med de velgående varmblodsheste rent gangartsmæssigt, men de har stort talent for de sværeste øvelser som piaffe, passage og galoppirouetter og er absolut seværdige. Der var faktisk to af dem, der nåede finalen blandt de 15 bedste i den 5*Kür i Aachen: Jose Daniel Martin Dockx på den 12-årige PRE-hingst Malagueño fra Spanien, og Rodrigo Torres fra Portugal på den ligeledes 12-årige lusitanoen Fogoso Horsecampline. De blev henholdsvis nr. 11 og 13.
Ved OL for et år siden var medaljefordelingen som følger: For hold, Tyskland guld, USA sølv og Storbritannien bronze. Individuelt: Tyskland guld (Jessica von Bredow-Werndl – Dalera), Tyskland sølv ( Isabell Werth – Bella Rose) og bronzemedalje Charlotte Dujardin – Gio). Ingen af disse tre heste vil være at finde til VM i Herning, så der skal findes nye medaljetagere, og her lægger Danmark i højeste grad en billet ind.
Når nu der tales om heste, som vi ikke får at se i Herning, vil mange sikkert – som jeg – begræde, at den herlige hannoveranerhingst Sanceo, som i Tokyo var 15 år, og som blev smukt redet af tyskfødte Sabine Schut-Kery, ikke er med på det amerikanske hold til VM i Herning.
Såvel for hold som individuelt fulgte danskerne til OL i Tokyo på fjerdepladsen – lige uden for medaljerne. Og det skulle der meget gerne laves om på. Der skal findes nye vindere, og efter danskernes bragende succes i Aachen for nyligt, er Cathrine Dufour, som i højeste grad bidrog til den, storfavorit til den individuelle verdensmesterskabstitel, og det danske hold er også i spil for en topplacering.
Flere lande havde ikke deres bedste ryttere med i Aachen, fx Storbritannien. Charlotte Dujardin, som er OL-vinder, verdensmester og europamester og altid god for en overraskelse, kan blive en joker på den kun 9-årige Imhotep, som endnu er et næsten ubeskrevet blad på internationalt Grand Prix-niveau. Og selv er Charlotte Dujardin som Cathrine Dufour jo et sjældent naturtalent, hvad ridning af heste angår. Det skal blive spændende at se hende.
I det hele taget bliver det mere end spændende at følge dressuren i Herning, men det bliver også et maraton! Ikke mindst for dressurdommerne. Stakkels dem. Der lægges ud den 6. og 7. august med Grand Prix, som er holdkonkurrencen. Begge dage rides der fra kl. 9.30 til kl. 20.00 med nogle små pauser og en times frokostpause. Dvs. at man regner med ca. 100 ekvipager til start. 35 nationer har meldt deres foreløbige deltagelse, men en del har kun én eller to ryttere til start.
Mandag den 8. august rides der kl. 13.30 Grand Prix Special for de 30 bedste fra Grand Prixen. Efter en dags pause rider de 15 bedste fra Grand Prix Special så om den individuelle verdensmesterskabstitel. Det er den 10. august om aftenen i elektrisk lys fra kl. 20 til 23. Og vinderen skulle gerne hedde Cathrine Dufour på hvilken af ”sine” to topheste, hun end vælger: Vamos Amigos eller Bohemian.
Der bliver nok at se på, og vi krydser fingre for et rigtigt godt resultat for de danske ryttere, som foruden Cathrine Dufour, i skrivende stund er Daniel Bachmann Andersen med Marshal-Bell, Carina Cassøe Krüth med Heiline’s Danciera og Nanna Skodborg Merrald på Blue Hors Zack. Andreas Helgstrand og Lone Bang er reserver.
Gå til billederne ved at klikke her, hvis der er interesse for at se nogle af de heste, som foruden de danske og de tyske ryttere, som der allerede er bragt fotos af, vil kunne komme til at spille en rolle i Herning.
Den officielle liste over nominerede atleter til Herning 2022 kan ses her.