Forside
Artikler
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Foreningen
Kalender
Kontakt
Forside
Artikler
Arkiv 2024
Arkiv 2023
Arkiv 2022
Sweden Int. Horse Show
Lövsta Top 10 - Tysk dominans
Lövsta Top 10 - Dansk indsats
VM: Efterskrift
VM: Champagnefest
VM: Grand Prix Kür
VM: Guld i holddressur
VM-optakt: Jo flere flag ...
Tyskland før VM
Aachen 2022
Hingstekåring 2022
Arkiv 2021
Arkiv 2020
Arkiv 2019
Arkiv 2018
Arkiv 2017
Arkiv 2016
Arkiv 2015
Arkiv 2014
Arkiv 2013
Arkiv 2012
Arkiv 2011
Arkiv 2010
Arkiv 2009
Arkiv 2008
Arkiv 2007
Rid Bedre TV
Bliv sponsor
Bliv medlem
Modtag støtte
Mindeprisen
Foreningen
Kalender
Kontakt
Hingstekåring 2022: Dansk dressur har aldrig været bedre
Tekst og fotos: Jytte Lemkow
Cathrine Dufour var med Bohemian helt suveræn. De opnåede i Vodskov Bolighus Grand Prix Kür deres bedste resultat nogensinde med 90,005% for et fejlfrit ridt med stor, stor sværhedsgrad og med herlig musik, som de fulgte på sekundet. Det gav dem et 10-tal hos samtlige fem dommere. De lignede så absolut verdenseliten, hvilket en tredjeplads på FEI’s verdensrangliste også vidner om.
Ikke alene kan de ride bedre end de fleste, men de ser også hamrende godt ud, både til hest og når de står på præmiepodiet. Til venstre – fra præmieuddelingen i Grand Prix: Carina Cassøe Krüth, Cathrine Dufour og Nanna Skodborg Merrald.
I Grand Prix Kür red Daniel Bachmann Andersen sig ind på en tredjeplads og brød kvindedominansen!
Det er ren velvære at se Cathrine Dufour og Bohemian på banen. De udstråler så megen styrke og så megen overlegenhed, og alt sammen med ro og stor, stor kvalitet i øvelserne. I ECCO CDI5* Grand Prix vandt de klassen overlegent med 82,000%.
Der var stil og fest over præmieoverrækkelserne i de to 5* Grand Prix-klasser. De tre placerede rytter blev kørt ind og sidenhen modtog de stående ovationer, da de kom til hest igen.
Heiline’s Danciera er dressursportens ballarina – smuk, yndefuld og med en af de bedste frie traver. I begge de 5* Grand Prix-klasser, var det Carina Cassøe Krüth og ”Danse”, som hoppen kaldes, der besatte en flot andenplads. I Küren lykkedes den kombination flot som ingen anden i verden udfører: 11 changementer for hvert andet galopspring på en diagonal, og når kortsiden rammes går de direkte over i 17 changementer for hvert spring på en halvcirkel på kortsiden, for derefter igen at gå direkte over i changementer for hvert andet spring på en ny diagonal. Kolossalt svært og kolossalt anstrengende for hesten. I Grand Prix opnåede de 77,630% og i Küren flotte 86,995%, der var deres bedste resultat hidtil.
I de to 3* Grand Prix-klasser, som blev sponsoreret af Helgstrand Dressage, red Carina den 10-årige Heiline’s Zackton. En hel anden og mere robust type hest. Det blev til en sejr i Grand Prix med 71,304 %, altså på et helt andet niveau og til en andenplads i Grand Prix Special med 71,255%.
Marshall-Bell er kun 10 år, og Daniel Bachmann Andersen beretter, at det er den mest talentfulde hest, han har redet på. Den har en ubændig gå-lyst, som især har været svært at styre. Men også den var der kommet mere ro på, kun er der endnu lidt ukontrollerede spændinger bagtil i passage, men kommer tid – kommer råd! De opnåede henholdsvis 75,413 % og en fjerdeplads i Grand Prix, og flotte 83,795% i Grand Prix Kür, som rakte til en tredjeplads. Det var også deres hidtil bedste resultat.
Daniel var en travl rytter de hektiske dage i Herning. Ligesom i 2020 var han over to dage testrytter på de 24 bedste heste i unghestechampionatet, og det er en udfordring, som han løser på aller, aller bedste vis. Hans positive tilgang til de unge heste er en fornøjelse at høre på, og der var mange guldkorn at tage med hjem. Her rider Daniel Hafsjolds Ranger, hvis egenrytter var Nana Christine Christiansen. Den gav han 9,5 i ridelighed og 9,0 i kapacitet. Den sluttede på en samlet femteplads med 853 point.
Nanna Skodborg Merrald har fundet rigtig godt sammen med den store velgående 13-årige hingst Blue Hors Zatchmo. Også hos dem er der ingen overdrivelser, alt virker harmonisk, og der er ingen øvelse, som hingsten ikke kan. I Küren, som var svær og vellykket, var der mindst et 8-tal i næsten alle øvelser. Kun lidt mundproblemer forstyrrer det ellers smukke helhedsbillede.
I Grand Prix’en blev det til en podieplads som nr. tre, men trods hele 82,995% i Küren, blev det ”kun” til en fjerdeplads. Tænk at vi har fire ryttere, der kan ride mageligt over 80% i Kür.
Holdguldvinderen fra OL i Tokyo, Dorothee Schneider fra Tyskland, var eneste udenlandske rytter, der brød den danske sejrsrække i Grand Prix Kür. Ved OL red hun Showtime. I Herning var det Faustus, med hvem hun lagde meget forsigtigt ud i en ikke helt fejlfri Grand Prix. Her sluttede de på en femteplads med 73,522%.
Trods anderledes energi, ja måske ikke lige i alle frie traver, og en meget svær og lidt anderledes Kür, blev det til samme placering med 80,565%, nok samlet et lidt skuffende resultat for Dorothee.
Lone Bang har i den 12-årige hoppe Tranegaardens Rostov en majestætisk og elegant hest. Hoppen er tændt, men trods det vovede Lone en svær og iderig Kür til dejlig musik. Endnu er der et lille probelm i piafferne, som ikke giver pluspoint. Hoppen løfter ofte bagbenene højere end forbenene. Det skulle jo gerne være omvendt. I Grand Prix opnåede de en niendeplads med 70,870%, men i Küren blev det til en flot sjetteplads og 78,220%.
Charlotte Heering, som jo var med på det bronzevindende hold ved EM i Hagen i 2021, formåede ikke helt at ”bide skeer” med sine holdkammerater fra dengang. Bufranco er i mellemtiden blevet 16 år. De blev trods alt en flot nr. 8 i Küren med 75,820%, men kun nr. 10 i Grand Prix med 68,109%, hvor en fejlridning kostede point.
Også Anna Kasprzak med Rock Star havde komponeret en svær Kür til fin musik, som blev fulgt på sekundet. Men fejl i changementerne for hvert andet galopspring på et knækket spor, samt generelt for lidt affjedring i piafferne kostede, og resultatet blev en niendeplads i Küren med 75,680%. I Grand Prix blev de nr. 7 med 71,978%.
Den er slet ikke til at stå for, friserhingsten Elias, redet af belgiske Marc Peter Spahn. Den skiller sig virkeligt ud blandt de gængse ædle dressurheste. Den har en gevaldig energi og kan både passagere og piaffere og alt det andet, bortset fra changementer for hvert galopspring. Med lidt held changerer den på forbene!
Marc Peter Spahn startede også en frieserhingsten Jeroen Poll i de to 3* Grand Prix-klasser, og den kunne på det fineste changere for hvert galopspring, så det kan altså lade sig gøre, selvom man er ”konstrueret” til at gå for vogn. Men det blev i Grand Prix Special kun til 66,766%.
Grand Prix Special blev vundet af den spanske berider på Blue Hors, Christian Tudela Ruiz. På 14-årige Blue Hors Zick Flower. Meget sympatisk, men ikke helt fejlfri ridning, og dejligt at se en rytter blive sååå glad for at vinde som han gjorde. De opnåede 71,319%.
Frihedsdressur er bare så imponerende og så dejligt at se på. Britiske Ben Atkinson havde et dejligt indslag under gallashowet både fredag og lørdag aften.
Anna Zibrandtsen var med Arlando medlem af det bronzevindende danske hold ved EM i Göteborg i 2017. Siden blev Arlando skadet og forsvandt fra konkurrencesporten. Nu i en alder af 17 år fandt Anna, at den skulle have en værdig afsked med det danske dressurpublikum, og det blev gjort så smukt og fint under gallashowet. Ja, man sad helt og tænkte: Hvorfor starter en så dejlig og velgående hest ikke?