Julehygge og topsporter en herlig kombination

Tekst og fotos: Jytte Lemkow

Dannebrog gik kun til tops én gang ved dette års Sweden International Horse Show, og det var takket være Dennis Hedebo Johansen på Muni, som vandt World Cup-klassen i Tölt. Kæmpe tillykke til Dennis.

Julie Christiansen (th.) blev med Kveikur fra Eyvin Darmúla en flot nr. to.

De er slet ikke til at stå få de islandske heste med deres flagrende maner.

Lars Bak Rasmussen var med Ethene ene om at repræsentere Danmark i springning, og gjorde det så godt, at han i en CSI4* fredag aften besatte en flot femteplads i et felt, hvor de nykårede verdensmestre alle var til start.

Den nykårede verdensmester Henrik von Eckermann vandt med Hollywood stævnets første klasse. Her ses han på Dzara Dorchival, hvor han blev nr. otte til Lars. Efter OL var der meget snak om, at de svenske springheste ikke var skoet. Det ses her tydeligt på Dzara Dorcival, at den ikke er.

Boyd Exell fra Australien, men bosiddende i Holland, må nærmest betragtes som et “vidunderbarn” indenfor køresporten. Han er nykåret verdensmester og med afstand nr. et på FEI's verdensrangliste, og har vundet World Cup'en utallige gange, ja han vinder simpelthen nærmet alt, han deltager i. Han vandt også begge World Cup-kvalifikationerne i Stockholm. Når man nu ved, hvor svært det kan være bare at håndtere én hest, er det nærmest ubegribeligt hvilken kontrol kuskene har over deres fire heste. Ved præmieuddelingen er der tradition for, at alle placerede kører i formation og derefter om kap på fuld hammer, og efter virkelig at have strukket ud i fuld fart, er hestene på brøkdele af sekunder helt under kontrol igen. Det er simpelthen imponerende.

61 år, og still going strong, Ijsbrand Chardon fra Holland, tidligere verdensmester og vinder af alt, hvad der kan vindes indenfor firspandskørsel, havde også fundet vej til Stockholm. Med en tredje- og andenplads i de to World Cup-klasser vakte han opsigt med sit spraglede firspand.

Opvisningerne bød også på mere dramatiske indslag. Der blev ikke sparet på drama i et tilbageblik på dengang man sloges til hest. Disse modige ryttere og deres heste må kunne bruges som stunt-mænd/heste i filmindustrien.

De to spanske søstre Isaora og Jezabel Marques har tidligere gæstet Sweden International Horse Show med stor succes. I år er de vendt tilbage med et forrygende ildshow, som illustrerede, at dressur kan være mange ting. Med deres andalusiske heste betog de os alle med disse hestes vendbarhed og lydighed, ja med hele deres opvisnings æstetiske udstråling.

Franske Alizeé Froment, tidligere Grand Prix-rytter og pony-holdtræner, har to gange tidligere begejstret publikum under Sweden International Horse Show med sine opvisninger i den klassiske svære dressur kun med en halsrem på hesten. I år har hun taget sin lille datter Alma med, som lige netop er fyldt fem år. Alizeé rider først alene medens hendes datter sover i en seng, og drømmer om en dag at kunne ride. Og ind kommer der en hvid hest, og så sad vi publikum bare helt bjergtaget over hvor hjemmevandt denne lille pige er til hest. Helt utroligt.