< Tilbage

EM i dressur 2023: Nanna Merrald fik sølv efter drømmeridt12-09-2023 - 10:56

Af Jytte Lemkow

 

Kæmpe tillykke til Nanna Skodborg Merrald og stort tillykke med bronzemedaljen til holdet!

 

Her gik man og troede, at den individuelle kamp om medaljerne ved dette års europamesterskaber især ville blive en duel mellem to heste, som aldrig har mødtes; den regerende europamester og nr. et på verdensranglisten Jessica von Bredow-Werndl fra Tyskland med Dalera BB, og den regerende verdensmester både i Grand Prix Special og Grand Prix Kür Charlotte Fry på Glamourdale fra Storbritannien – måske med Charlotte Dujardin fra Storbritannien på Imhotep som outsider. Og så går Nanna Skodborg Merrald ind i Grand Prix Special og leverer et drømmeridt til 82,796%, hvilket rakte til en sølvmedalje efter Jessica von Bredow-Werndl. Det var bare helt vildt, og så velfortjent, så velfortjent.

 

Men når man ser tilbage på sæsonen, så var det måske ikke så overraskende endda. Til World Cup-finalen i Omaha i april blev de jo en flot nr. to efter Jessica von Bredow-Werndl, og i Aachen i sommer, hvor alle toprytterne bortset fra Charlotte Fry med Glamourdale var samlet, blev Nanna Merrald og Blue Hors Zepter også nr. to efter Jessica von Bredow-Werndl i Grand Prix Kür med hele 88,730%, så de indfriede vel ”bare” de forventninger, man havde til dem!

 

Allerede i den indledende Grand Prix viste Nanna Merrald, hvor godt hun har fundet sammen med den 15-årige Blue Hors Zepter efter Blue Hors Zack, som hun blev verdensmester for hold med til VM i Herning sidste år. Han er stor, Blue Hors Zepter, men han er øvelsesstærk, og det er imponerende, at de i en af de aller sværeste øvelser – galoppirouetterne fx – høster flere 10-taller, hvilket er lig med fremragende. Men også passage, piaffe og overgange er af høj kvalitet, for ikke at tale om changementserierne. Ja, der er ingen svagheder. Kun skridten opnår ingen 8-, 9- eller 10-taller. 

 

Man må beundre Nanna Merrald for sine gode nerver, for uden dem i kombination med sine fremragende evner som rytter, kan man ikke blande sig med verdenseliten, som hun gør. Foruden den flotte sølvmedalje blev hun og Blue Hors Zepter nr. fire såvel i den indledende Grand Prix (78,556%) som i den afsluttende Kür, hvor Blue Hors Zepter ligesom de andre topheste viste lidt træthedstegn og der indløb et par småfejl, men de opnåede alligevel hele 89,546%.

 

De danske ryttere er jo regerende verdensmestre for hold, men ankermanden Cathrine Dufour-Laudrup har jo måtte afgive sin VM-hest Vamos Amigos og ligeledes Bohemian, og har ingen Grand Prix-hest klar for tiden. Kun Carina Cassøe Krüth rider på den hest hun blev verdensmester på, nemlig Heiline's Danciera. Daniel Bachmann Andersen rider også en ny hest, 12-årige kæmpestore Vayron, som er relativ grøn i Grand Prix-sammenhæng.

 

Ny på holdet er Andreas Helgstrand med den imponerende kun niårige hingst Jovian, der har den mest vidunderlige frie trav og fantastiske frie galop, øvelser som også bliver honoreret med både 9- og 10-taller. De blev henholdsvis nr. 14 i Grand Prix og nr. 12 Grand Prix Special, og selv om de havde placeret sig blandt de 18 bedste til Grand Prix Kür, kom de ikke med, da hver nation kun måtte stille med tre deltagere, og Andreas og Jovian lige netop var de dårligste danskere og måtte trække sig. Med tre nye heste på holdet var det mere end flot, at det i Riesenbeck for det danske hold blev til en bronzemedalje efter Storbritannien og Tyskland. 

 

Men den forventede duel mellem Glamourdale og Dalera blev det kun til i Grand Prix Kür, hvor Jessica von Bredow-Werndl og Dalera BB trak det længste strå med 92,818%. De vandt altså alle tre Grand Prix-klasser. Skade gør det jo heller ikke i en subjektivt bedømt sportsgren at ligge som nr. ét på verdensranglisten, både før og efter barsel. Men medgives skal det, at Dalera BB og Jessica von Bredow-Werndl er en symbiose, at hoppen, som nu er 16 år, stadig har flotte øgninger i både trav og galop, og som det vigtigste af alt, nok er den mest korrekte samlede hest i feltet. Dalera tager stor vægt på bagparten i piaffe og passage, som får topkarakterer, selv om de lige mangler det sidste løft og udtryk. Lige efter fulgte Charlotte Fry og Glamourdale på andenpladsen med 92,379%.

 

På tredjepladsen i Küren fulgte ”vidunderbarnet” Charlotte Dujardin fra Storbritannien på den kun 10-årige hollandskfødte Imhotep. Netop dette par gav mig en helt speciel oplevelse i Grand Prixen. Medgives skal det, at hesten var lidt for rejst og en anelse for snæver, men den satte ikke en hov forkert til jorden, og der var en harmoni og en forståelse de to imellem, som gav mig gåsehud. Desuden var piafferne, som var aktive og flotte, absolut på stedet, hvilket Imhotep måske er den eneste hest i feltet, der magter. De blev nr. tre til Dalera BB med 91,396% imod Daleras 92,818%. 

 

Næste store opgave bliver OL i Paris til næste år, og der vil blive kamp om de kun tre pladser som et OL hold består af. Rytterne har noget at arbejde frem imod, og vi har meget at glæde os til. 
 

< Tilbage